Borgerforeningen holder dampen oppe ved vandkanten

Sidebeskæftigelsen som formand i borgerforeningen har krævet søvnløse nætter, men modstand går Freddie Larsen stædig. Og når idéerne er ført ud i livet, tager mundvigen et ekstra nøk mod øjnene.

Da Rødvig-Bladet igen denne torsdag var forbi Café Gruppens ugentlige eftermiddagsmøde måtte redaktionen forlade sammenkomsten lidt tidligere end normalt. Da det gik op for de fremmødte, hvorfor redaktionen måtte gå tidligere, var det dog med fuld accept. 

Rødvig-Bladet havde sat en aftale op med Freddie Larsen. Eller bare Freddie-Formand, som Café Gruppen kalder ham. 

Freddie Larsen er formand i Rødvigs borgerforening. En forening, der på hjemmesiden beskriver sin formålsparagraf og sig selv som “en upolitisk forening, der via kulturelt, socialt og praktisk fællesskab gør Rødvig – en perle på Stevns – til et endnu bedre sted at bo”.

Og der bliver bestemt også lagt kræfter i det arbejde. Det er tydeligt at fornemme, når man taler med Freddie Larsen. Redaktionen/vi kom forbi ham torsdag ved middagstid i hans autoværksted, og han tilbød os at komme tilbage samme dag for en snak med ham, om hvad borgerforeningen gør.

HALLEN STÅR SOM TROFÆET

Når man spørger ham, hvad han i sine syv år som formand er mest stolt af at have medvirket til, er svaret klart. 

“Hallen”.

Sydstevnshallen står nærmest som et trofæ lige inden besøgende krydser bygrænsen. Som formand stod Freddie Larsen i spidsen for den arbejdsgruppe, der var med til at få ‘Hallen’ til byen. Arbejdsgruppen modtog i 2017 Stevnsprisen i forbindelse med arbejdet for hallen.

Det har dog ikke været fryd og gammen det hele. Hallen kostede 11,5 millioner, og det var ikke alle, der var lige glade for, at Rødvig skulle have en hal.

“Der er 17 medlemmer af kommunalbestyrelsen. Otte var for hallen og ni var imod. Så det krævede noget arbejde, at få snakket med de ni, der var imod, for at få et flertal”, siger han. 

“Jeg har da ligget søvnløs nogle nætter i forbindelse med det her med hallen.”

RØDVIGHALLEN ELLER SYDSTEVNSHALLEN

Derudover har der også været modstand fra borgere i området. Og det virker måske som en lille ting, men modstanden, som Freddie Larsen og arbejdsgruppen har mødt omkring har gjort ondt.

Røde t-shirts mødte op til indvielsen af hallen. På de røde t-shirts var der trykt “Rødvighallen” henover brystet. En af dem, der var mødt op i røde t-shirts er ifølge Stevnsbladet Helge Olsen, der i den forbindelse overfor bladet kaldte det “manipulation” at døbe hallen Sydstevnshallen.

“Når der er modstand, tænker jeg, at de skal ikke have love at stoppe vores arbejde – så får jeg endnu mere lyst til at få det til at lykkes. Der er jeg nok også lidt stædig”, siger han.

TRODS IHÆRDIGHEDEN ER NOGET FOR SMÅT

Der skal ikke herske tvivl om, at byen Rødvig betyder meget for Freddie. Han er vokset op i byen, og han elsker tage en tur ned omkring havnen og kigge, når han har været udenbys. 

Kærligheden til byen er én af grundene til, at Freddie engagerer sig i byens udvikling.

Da den gamle erhvervsforening ikke kunne mere, stillede Freddie Larsen og et par andre ildsjæle op, og skabte borgerforeningen. 

“Jeg synes simpelthen ikke, at man kunne lukke den gamle Erhvervsforening uden at der skete noget nyt”, siger han. 

Udover at få en hal til byen bidrager borgerforeningen til med forskellige tiltag. Hvert år afholdes to loppemarkeder og infrastrukturen for barnevogne og kørestole er blevet optimeret med inddragelse af foreningen. 

Men det er ikke alt borgerforeningen kaster sig over. 

“Vi er en stærk forening, men alt er altså ikke vores opgave. Der findes ting, der er for små – og det kan godt irriterer mig lidt, når nogle tror, vi bare ordner og står for det hele. Man må gerne gøre lidt selv”, siger han.

BORGERFORENINGEN HØSTER ROSER

Hos Kommunalbestyrelsen i Stevns Kommune har man da også lagt mærke til, hvad der sker i Rødvig. Og ildsjæle er altid velkommen, fortæller borgmester i Stevns Kommune, Anette Mortensen (V), der sætter stor pris på borgerforeningen i Rødvig.

“Det betyder meget for lokalsamfundet, at der er en borgerforening med lokale ildsjæle, der brænder for deres by og kommune”, lyder det i et skriftligt svar fra borgmesteren.

Borgerforeningen bruges også som et slags mødested for byens borgere. Der er flere udvalg i foreningen, den nævnte Café Gruppe er et af udvalgene, men der er blandt andet også et udvalg for Rødvig Snapselaug, forskønnelse af Rødvig og udviklingsplan for Rødvig samt et juleudvalg. 

Rødvig-Bladet har snakket med to fra Café Gruppen om borgerforenings betydning for fællesskabet i byen. Og der er roser med på vejen. 

Grethe Pedersen kommer i Café Gruppen hver torsdag. Hun bruger de andre til at holde sig opdateret på det sidste nye. Men det er ifølge hende også hjernegymnastik.

“Jeg føler, at jeg bedre kan følge med i, hvad der sker, når jeg snakker med dem på Harmonien. Men jeg bruger også gruppen til at holde mig skarp på øverste etage. Der kan sagtens være debatter og diskussioner dernede”, siger hun.

En anden fra gruppen er Rita Siig, hun er sekretær i Borgerforeningen og dermed lidt farvet må man forstå. Hun flyttede til Rødvig med sin mand i 2003, og hun havde hørt, at stevnsboere var lidt sære og svære at komme ind på livet af. Den fordom har hun dog fået afkræftet. Hun startede selv med at sige “hej” til folk i Brugsen, for som hun siger, “så tror de jo, at vi kender hinanden”. 

Hun engagerer sig i foreningslivet og sammen med sin mand var hun med til at starte et seniorbofællesskab op i byen. Hun er overbevist om borgerforeninges værdi for byen. 

“Uden borgerforeningen havde byen nærmest været død. Udviklingen havde i hvert fald slet ikke gået så hurtigt”, siger hun.

MUDDERKASTNING FORBUDT

Borgerforeningen lagde da også i sin spæde start en strategi for, hvordan den bedst muligt kunne nå nogle af de mål, som der var sat for byen.

Strategien lyder på, at mudderkastning og sure læserbreve i aviserne er forbudt. 

Der skulle skabes en god dialog med kommunalbestyrelsen. 

Og det er Freddie ikke i tvivl om, har været en af nøglerne til, at foreningen har haft indflydelse på udviklingen af byen. 

Og strategien har båret frugt. Kommunalbestyrelsen er glade for samarbejdet med borgerforeningen.

“Vi har et godt og konstruktivt samarbejde med borgerforeningen og lytter meget gerne til deres idéer og visioner – hvis vi i samarbejde kan gøre Rødvig og omegn til et endnu bedre sted at bo, er vi nået langt, siger borgmester Anette Mortensen (V).

“Udfordringen vil som altid være at finde økonomien til de mange ønsker og idéer, som vi har for både Rødvig og mange andre steder i kommunen”.

Foreningen har blandt andet haft et ønske om, at få shinet en af byens legepladser op, men det mente kommunen var for dyrt, hvis der både skulle købes maling og maler, fortæller Freddie Larsen. Men borgere i Rødvig tilbød selv at male, hvis kommunen bare gav pengene til malingen.

RØDVIG TAGER FØRERTRØJEN

Uden for bygrænsen bliver der også talt om Rødvigs forening. Freddie fortæller, at en af nabobyerne også er i gang med et halprojekt, og det er med Sydstevnshallen som inspiration.

“I lokalområdet bliver der snakket om, hvad vi laver i byen. Jeg synes godt, at man kan sige, at Rødvig er en form for foregangsby i lokalområdet”, siger han selvom, han ikke er glad for at prale, som han siger. 

Den syv år gamle foreningen har altså ifølge Freddie og flere fra den føromtalte Café Gruppe haft massiv indflydelse på, hvad der er sket i Rødvig de seneste år. Og der er da også usikkerhed om, hvad fremtiden bringer, hvis det er uden en borgerforening. 

“Jeg tror ikke, at byen ville gå i stå, hvis borgerforeningen ikke var her. Men vi ser da, at byer omkring går i stå. Så vi har da snakket om, at det kan være muligt, at det er sådan. Jeg kan godt frygte lidt, at borgerforeningen en dag ikke er her, så vil udviklingen af byen gå langsommere”, siger han.

Det er da håb forude for foreningen. Lige omkring 10 procent af byens borgere er medlemmer af borgerforeningen, og foreningen er blevet mere mangfoldig. 

Freddie fortæller, at der er kommet flere unge mennesker ind i foreningen, hvilket han er glad for, da der ellers er overvægt at det grå guld. 

Så det tyder på, at foreningen lever videre, når Freddie Formand engang takker af.

About esvejstrup

Journaliststuderende og mere smilende i virkeligheden, end hvad billedet påstår. Har tidligere tilbragt 1,5 år som praktikant i børne-tv-land på DR Ultra, hvor der både blev lavet alvorlige nyheder og sjov med havregrød. Sociale medier: @jamigemil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *